Sweet Spots banner

•Vandring på egen hånd på Madeira


7. januar 2012. Foranlediget af tragedien på Madeira hvor to danske kvinder faldt ned og døde under en vandretur, er her nogle gode råd og vandreregler når man vandrer på egen hånd på Madeira. Der er også et link  til visitmadeira.pt, der opdaterer hvilke vandrestier der er åbne og hvilke der er lukkede på Madeira. 

Gode råd om vandring på egen hånd på Madeira

1. Vend altid om med det samme hvis stien gør dig urolig/bange. Du kan jo ikke på forhånd vide om du lider af højdeskræk på en levada, før du står i situationen. Hvis du fortsætter ud på en sti langs en levada med frit fald ned til den ene side og en lodret klippe til den anden side, hvor der ikke er sat rækværk op eller er en stålwire i klippen du kan holde fast i, kan det være meget farligt at vende sig om på stien og gå tilbage. Det er dit eget ansvar at sige fra, også selv om andre vandrere er gået videre ad stien.

Det er ærgerligt hvis man allerede har vandret i 3 timer og man skal vende om tæt på målet, men sådan er det bare og vær forberedt på det. Når du vender om kan du gå til nærmeste by, finde baren og få hjælp til at skaffe en taxa eller tage en bus.

Det regner meget på Madeira, og det er ikke ualmindeligt at skilte er væltet og at regnen kan have skyllet noget at stien væk. Også rækværk der er sat op, kan undermineres og vælte.

Mange stier er lukkede fordi de ikke er tilgængelige for offentligheden eller er under reparation, og der er ikke nødvendigvis sat rød-hvide bånd op foran stien, men et skilt ved siden af, hvorpå der står at den er lukket. Der kan også være placeret en jernlåge på tværs af stien, især ved indgangen til lukkede tunneller.

Hvis det regner eller lige har regnet kraftigt skal du ikke vandre langs stejle klippesider, da træer kan vælte ned over stien og nye vandfald opstå over stien, som kan ramme stien ved siden af levadaen og måske skylle den væk – hvis stien er af jord. Disse jordstier kan blive som brun sæbe at vandre på når de er våde. De fleste stier langs levadaerne er dog støbt i beton.

Der findes mange ”almindelige” vandrestier på Madeira som du kan vælge i stedet for. De kaldes ”veredas”.

Selv om du er rutineret vandrer i Danmark betyder det ikke at du er rutineret  vandrer i andre lande. Det er noget helt andet at vandre på Madeira, da det for os danskere er nogle helt andre klimatiske forhold end dem vi er vant til. Og det skal man tage højde for.

2. Forbered dig på den rute du vil vandre. Brug vandrebøger og gå på nettet, men vær opmærksom på datoerne for informationerne. Vandrebøgernes beskrivelser kan også være forældede, og vandreturene kan have ændret karakter.
På Visitmadeira.pt  under ‘Trekking’ og derpå under ‘Notice to walkers’ kan du holde dig orienteret om hvilke vandreruter der er åbne og hvilke der er lukkede her og nu.
Link: http://www.visitmadeira.pt/pt-pt/info-uteis/passeios-a-pe/alertas-e-lista-de-percursos – Aberto = åben – ENCERRADO TEMPORARIAMENTE = midlertidigt lukket

3. Spørg på hotellet eller på turistkontoret om den vandretur du vil gå er farbar. Ikke alle vandreruter bliver vedligeholdt og kan gro til ret hurtigt, så stien bliver næsten usynlig og farlig at følge.

4. Medbring altid en rygsæk med rigeligt vand, mad, en lygte så du kan se når du vandrer gennem tunneller, en fløjte så du kan tilkalde hjælp, et vandrekort, en vandrebeskrivelse og din mobiltelefon. Vær opmærksom på at der ikke altid er netværk i bjergområder. Nummeret til bjergredning er 112 som i resten af Europa.

5. Have altid regntøj med, vandrestøvler på og en stok i hånden.
Vær forberedt på hurtige vejrskift med store temperatursvingninger.

6. Drik rigeligt vand – også selv om du ikke er tørstig, så drik nogle slurke hver time. Hvis du dehydrerer, går det ud over din balanceevne, og du kan blive svimmel, forpustet og træt. Dine lunger skal bruge 1 liter væske i døgnet for at du kan trække vejret.

7. Tag aldrig på vandretur alene, med mindre du vælger en af Madeiras ”motorveje” for vandrere, – populære vandreture hvor der altid er andre vandrere. Forhør dig på hotellet eller på turistkontoret.

8. Vandreture sammen med andre. På Madeira kan du købe daglige vandreture med lokal vandreleder, hvor du bliver hentet og bragt til hotellet. Eller du kan tage dertil på en grupperejse med et dansk rejsebureau, Vær opmærksom på sværhedsgraderne på vandreturene da der er store forskelle. Du kan vælge at vandre trygt og godt og uden fare eller vandreture med større udfordringer.

Venlig hilsen

Sweet Spots for Walking & Wellness 

Lise Havsholm
arrangør og vandreleder

info@sweetspots.dk 

SweetSpots.dk


Get spoiled in unspoiled nature

© Sweet Spots ved Lise Havsholm | Mail: info@sweetspots.dk | RGF nr. 1973