Køb af vandrestøvler

Gode råd om køb af vandrestøvler

 

Størrelsen. Skal du ud at købe vandrestøvler er det vigtigt at støvlen ikke er for bred eller smal, for foden må ikke kunne glide frem og tilbage i støvlen, da det kan give vabler.

Støvlen skal være så stor at du kan få en finger – langemand – ned bag hælen når du har den på, fordi fødderne hæver i løbet af dagen. Regn med mindst et skonummer større end du plejer at bruge til hverdag.

Det er meget vigtigt at du prøver at stå på et underlag der går skråt nedad, for at tjekke at din fod ikke glider fremefter så dine tæer rammer det forreste af støvlen. Hvis tæerne rammer forkanten kan du få store problemer når du vandrer nedad. De store sportsforretninger har en lille bro eller lignende skråt underlag, hvor man kan afprøve dette.

Sålen skal være blød så forfoden kan bøje, med mindre at du har planer om at vandre på gletsjere, for så skal den være stiv. Har du hypermobile fødder kan en stiv sål dog være en fordel.

Skaftet støtter anklen og sørger for at du ikke vrider om på foden og mister balancen, hvis du træder forkert.

Højden på skaftet varierer. Kanten på de højeste skafter må ikke ramme dit ben når du går, for det vil give dig hudafskrabninger.
Jeg foretrækker den højde hvor der er tre rækker med øskner man selv skal snøre, de støtter anklen bedst, og er nødvendige til dig der er spinkelt bygget og har slanke fødder eller hvis du har hypermobile led.

Køber du vandrestøvler med kun en eller to rækker øskner, skal du have stærke ankler.

 

Vandrestøvler er ikke kun til vandreferier. Brug dem også når du vandrer herhjemme, for de skåner både fødder, ankler, knæ og hofter.

 

Fodpleje. Det er vigtigt at du klipper tåneglene ned og fjerner al hård hud inden du tager på vandreferie. Jeg anbefaler at få det gjort hos en statsautoriseret fodterapeut. En behandling koster omkring kr. 400 og skåner dig for problemer med fødderne på din vandreferie.

 

Gode råd om køb af vandresokker

Det er individuelt hvad man kan lide at bruge som vandresokker.
Kniber det med pladsen i vandrestøvlerne er én sok bedst, har man rigelig med plads kan to par sokker være passende.

I dag hvor langt de fleste vandrestøvler er svedtransporterende anbefaler man at bruge ét par svedtransporterende sokker i støvlerne. Teorien er at sveden transporteres fra sokken ud i støvlen og videre ud i luften. Derfor skal man ikke bruge sokker med uld fordi uld holder på fugtigheden.

Uld er dog godt til støvler lavet af læder. Man kan også bruge en tynd svedtransporterende sok og så have en tyk sok med uld eller mohair udenpå der opsuger sveden.

Der findes mange slags materialer der er svedtransporterende. Jeg sværger selv til sokker med ”coolmax”, der holder mine fødder tørre, også når det er varmt. I Føtex sælger de løbesokker med coolmax der er til at betale, så du kan prøve om coolmax er noget for dine fødder, inden du investerer i de noget dyrere vandresokker med coolmax.

Har du meget tynde fødder, kan det også være bekvemt med tykke sokker som beskyttelse.

Du er altså nødt til at prøve dig frem. God fornøjelse.

Vandrestøvler og liden alpeklokke

Vandrestøvler og liden alpeklokke