Dag-dag program

Dag-dag program for vandreturene på Menorca

 

Sort-hvide frisiske køer leverer mælk til øens berømte Mahon ost

Sort-hvide frisiske køer leverer mælk til øens berømte Mahon ost

 

Den britisk guvernør Ricard Kane levede på Menorca fra 1712 og til hans død på øen i 1736. Han anlagde en ny vej fra Maó i øst til Ciutadella i vest, ændrede øen lovgivning, indførte nye kornsorter, indførte den frisiske sort/hvide ko og den tørkeresistente røde hanekløver så køerne havde noget at æde, og som stadigvæk ses overalt på øen.

 

Vandreturene på Menorca hører til de lettere. Der er ikke de store højdeforskelle på Menorca, men det går dog op og ned over bakketoppene, da stierne oprindeligt er lavet til heste og ikke til gående.

Vi vandrer midt på og på den østlige del af den lille ø, hvor vi også bor, så vi kører ikke langt for at komme til og fra vandreturene. Charterturisterne bor ved de store sandstrande på den vestlige del af øen.

På vandreferien i april står floraen i fuldt flor, og vi finder også et utal af orkidéer. I oktober er øen blevet grøn igen efter sommerens tørke, og mange forårsblomster blomstrer for anden gang. Havet er dejlig varmt, 21°, og der bliver god tid til at bade fra de små bugter med sandstrand som vi kommer til på vandreturene.

 

Menorca er grøn og frodig og byder på meget afvekslende landskaber

Menorca er grøn og frodig og byder på meget afvekslende landskaber

 

Ugens dag-dag vandreprogram

Tur 1. Vandretur fra Trebucó til andre talayotiske bebyggelser

Vi kører, med vores picnic i rygsækken, mod øst til Trebucó, hvor vi kigger vi på en imponerende bebyggelse Talaiot de Trebucó – en bebyggelse fra talayot-perioden (år 1300-123 f.Kr), som vi vil se flere af i dagens løb.

 

Det ene af tårnene ved Talaiot Curnia Nou

Det ene af tårnene ved Talaiot Curnia Nou

 

Herfra kommer vi ad gamle veje til det knapt så kendte anlæg ved Curniá Nou der har to talayoter (tårne). Her sætter vi os ned og spiser vores medbragte picnic.

 

Fritgående gris på Menorca

Fritgående gris på Menorca

 

På turen vandrer vi gennem et landbrugsområde hvor der dyrkes grøntsager, vi kommer gennem områder med huse, kornmarker, fritgående høns, grise og heste.

 

For enden af marken ligger et oprindeligt hus til fårehyrden og hans dyr

For enden af marken ligger et oprindeligt hus til fårehyrden og hans dyr

 

Efter frokost vandrer vi videre og kommer forbi den flotte Talaiot de Torello, der er den eneste talayot der stadig har bevaret et vindue oppe i tårnet. Vandreturen slutter ved den flotteste af talayotbebyggelserne Talatí de Dalt. Herfra kører vi til endnu en talayotbebyggelse Naveta Rafael Rubí – en naveta er måske et begravelseshus.

Så har vi set de tre mest betydningsfulde typer af bygningsværker som talayoterne byggede. Talayot = et tårn til beboelse, Taula = en helligdom/et alter og en Naveta = begravelseshus.


Tur 1. Vandretur fra Trebucó til andre talayotiske bebyggelser

Sværhedsgrad 2

Højdeforskel 200 m ned

Vandretid 3 timer

 

Marker med vilde blomster ses overalt

Marker med vilde blomster ses overalt

 

Tur 2. Vandrerundtur fra Cala de Sant Esteve til Punta Prima på sydøstkysten

Vi kører til den maleriske bugt Cala de Sant Esteve syd for hovedstaden Maó på østkysten. Maó er catalansk, på spansk hedder byen Mahon.

Vi vandrer ad vejen langs bugten inden vi kommer ind på en sti langs kysten. Her støder vi på et gammelt stenbrud hvor man har hugget sten ud til bygning af fæstningen ved indsejling i bugten. Vi vandrer lang kysten for at komme til et velbevaret vagttårn. Fra vagttårnet er der en flot udsigt over havneindløbet til Maó.

 

Vagttårnet ved Cala de Sant Esteve

Vagttårnet ved Cala de Sant Esteve

 

Vi forlader havet og vandrer ad en sti der fører til Camí de Cavalls. På Camí de Cavalls vandrer vi på en af de smukke gamle veje omgivet af stenmure. Vi fortsætter ad smukke stier, og tager lige en smuttur ad en urgammel vej gennem en lige så gammel egeskov og kommer ned til en lille idyllisk bugt hvor vi raster. Inden vi når feriebyen S’Algar forlader vi Camí de Cavalls og følger en lille sti for at komme ned til byen.

Vi krydser et stengærde ved hjælp af trædesten, og vandrer langs kysten til et hyggeligt torv i byen hvor vi spiser frokost på en café.

 

Et stengærde krydses ved hjælp af trædesten ved S'Algar

Et stengærde krydses ved hjælp af trædesten ved S’Algar

 

Efter en lang frokostpause vandrer vi videre op gennem byen for at møde Camí de Cavalls igen. Vi fortsætter langs kysten, kommer gennem endnu en ferieby og kommer til et flot spansk vagttårn.

 

Et velbevaret spansk vagttårn ved Punta Prima

Et velbevaret spansk vagttårn ved Punta Prima

 

Kort efter når vi frem til byen Punta Prima der har en utrolig smuk sandstrand med fuldstændigt klart vand der indbyder til en svømmetur. Her holder vi en pause på en café inden vi kører tilbage til hotellet.

Tur 2. Vandrerundtur fra Cala de Sant Esteve til Punta Prima på sydøstkysten

Sværhedsgrad 2

Højdemeter 100 m op/ned

Vandretid 4 timer

 

Hottentot kaktus langs havet ved S'Algar

Hottentot kaktus langs havet ved S’Algar

 

Tur 3. Vandrerundtur fra hotellet i Es Migjorn Gran til Sant Tomás ved sydkysten

Dagens vandretur er en rundtur hvor vi først vandrer mod nord. Vi har ikke vandret længe inden vi kan se tårne fra talayot-perioden her og der, og vi kommer til byens kirkegård som vi ser nærmere på.

Turen fortsætter ad en smuk, gammel og oprindelig vej med stenmure på begge sider. På Menorca har man altid opdrættet kvæg og heste, og når husdyrene skulle flyttes i gamle dage var det praktisk at stenmurene forhindrede dyrene i at løbe væk. Vi vandrer mod syd, kommer gennem en gammel skov og når ned til den lille ferieby Sant Tomás ved havet. Alle byens huse er malet hvide, hvilket er normen på Menorca.

Her ligger en dejlig restaurant, hvor vi spiser frokost mens vi nyder udsigten ud over havet. Hvis vejret og lysten er til det, kan der bades.

 

Stranden ved Binigaus

Stranden ved Binigaus

 

Vi fortsætter mod vest langs havet og når frem til en skov. Så vandrer vi nordpå ad en smal sti gennem Barranco de Binigaus – en meget flot og frodig slugt.

Efter slugten kommer vi igen ud på en gammel vej omgivet af stenmure, hvorfra vi ser ud over områder der engang var opdyrket. Kort efter er vi tilbage på vores dejlige hotel.

Tur 3. Vandrerundtur fra hotellet i Es Migjorn Gran til Sant Tomás ved sydkysten

Sværhedsgrad 2

Højdeforskel 140 m op/ned

Samlet vandretid 4 timer

 

Det er nemt at finde vej på Menorca

Det er nemt at finde vej på Menorca

 

Tur 4. Fri for fast program

Gæsterne på den første vandreferie krævede en fridag for at nyde hotellet og de skønne omgivelser. Man kan nyde hotellets pool, gå en tur ind til den hyggelige gamle by Es Migjorn Gran, hvor der ligger en skofabrik, og man kan også vandre rundt om byen ad en markeret rute. Det tager 3 timer. Man kan tage til stranden – det tager 45 min. ad en direkte rute eller tage med lokal bussen til øens næststørste og smukkeste by, Ciutadella på vestkysten, der tidligere var øens hovedstad.

Det er gæsternes individuelle ønsker der bestemmer denne dag.

 

Nordkysten ved Cavalleria. Vi vandrer ud til tårnet på tangen i midten

Nordkysten ved Cavalleria

 

Tur 5. Vandretur fra Cap de Cavalleria til Fornells på nordkysten

Kørsel til Menorcas nordligste spids Cap de Cavalleria. Her omkring fyrtårnet er naturen barsk og overladt til vandrere og gederne der lever der. Ved fyrtårnet kan man se ruiner af forsvarsværker, et stenbrud og følge en tunnel i klipperne der fører lige ud til den stejle kyst.

 

Cap de Cavalleria Menorcas nordligste punkt. Man kan se spor efter et gammelt stenbrud

Cap de Cavalleria Menorcas nordligste punkt. Man kan se spor efter et gammelt stenbrud

 

Vi kører lidt tilbage ad vejen og begynder dagens vandring med en frem og tilbage tur ad en spændende sti langs naturhavnen Port de Sanitja som romerne benyttede. Vi ser ruiner af flere romerske bebyggelser, hvoraf nogle stadig er under udgravning.

 

Romerske ruiner ved Sanitja

Romerske ruiner ved Sanitja

 

Undervejs kan vi også være heldige at møde skildpadder og geder. Ruinerne af et vagttårn fra romertiden og et som englænderne byggede, ser vi også, og vi nyder de flotte kig langs den smukke nordkyst.

Vi vandrer tilbage og følger en smuk sti langs kysten. I starten af vandreturen er buskene langs kysten formet af vejr og vind. Saltet i luften slår noget af buskene ihjel, så siden der vender ud mod havet er død mens toppen og bagsiden er levende, der ser meget mærkeligt ud. Senere bliver der dejlig grønt igen.

 

Vandreturen fra Cap de Cavalleria til Fornells

Vandreturen fra Cap de Cavalleria til Fornells

 

Vi vandrer videre og kommer til sandstranden Cala Tirant som vi krydser for at komme til husene i Platges des Fornells. Her vandrer vi op i byen for at spise frokost på en café.

 

Udsigten fra frokost caféen i Platja de Fornells

Udsigten fra frokost caféen i Platges des Fornells

 

Efter frokost krydser vi et besynderligt barsk landskab med eroderede og bizarre formationer i klipperne som er de ældste på øen, og vi når frem til byen Fornells, en fiskerlandsby med mange turister og feriehuse ejet af spanier fra Barcelona.

Byen er berømt for sin hummersuppe Caldereta de langosta – Menorcas nationalret – der skulle være bedst her. En portion koster kr. 500, men så er der også lokale urter fra Fornells i suppen. Fra Fornells kører vi til øens højeste punkt Monte Toro, 362 meter højt.

Monte Tore er beliggende øst for byen Es Mercadal. På toppen ligger der et kloster bygget til ære for Mare de Deu del Toro, Menorcas skytshelgen, og der er en stor, flot souvenirbutik og en café med terrasse.

 

Udsigt fra Monte Toro mod nord til Fornells

Udsigt fra Monte Toro, 362 m.o.h.  mod nord til Cap de Cavalleria og Fornells

 

Vi bliver på toppen til vi har fået set det hele og har nydt den imponerende udsigt over store dele af øen.

 

Udsigt fra Monte Toro mod vest til Es Mercadal

Udsigt fra Monte Toro mod vest til Es Mercadal

 

Tur 5. Vandretur fra Cap de Cavalleria til Fornells på nordkysten

Sværhedsgrad 3

Højdeforskel: 180 m op/ned

Vandretid: 4 timer

 

Fyrtårnet ved Favaritz

Fyrtårnet ved Favaritz

 

Tur 6. Vandretur fra Cap de Favaritx til Es Grau på østkysten

Vi kører til fyrtårnet på Menorca nordøstligste spids Cap de Favaritx. Naturen her består af klipper hvor erosionen har slidt flotte formationer i klipperne og området ligner et månelandskab. Vi nyder udsigten langs østkysten som vi vandrer gennem i dag.

Vi vandrer lidt tilbage ad vejen vi kom ad til det sted hvor stien Camí de Cavalls begynder, og følger stien mod syd resten af dagen. Vi vandrer dels lidt inde i landet, men kommer også ned til små bugter hvorfra der kan bades.

 

Vi møder også klitter i del afvekslende landskab på Menorca

Vi møder også klitter i del afvekslende landskab på Menorca

 

Vi vandrer omgivet af skov og derpå omgivet af marker og enge til kreaturer og heste. Vi passerer et af de gamle vagttårne som englænderne og franskmændene byggede mange af i 1700-tallet for at holde øje med piraternes skibe. Dette vagttårn blev bygget fra 1798-1802 og nåede lige at blive færdigt inden spanierne erobrede øen samme år.

 

Vi vandrer gennem mange grønne enge fyldt med vilde blomster

Vi vandrer gennem mange grønne enge fyldt med vilde blomster

 

Videre gennem en fyrreskov og over grønne enge. Undervejs spiser vi vores medbragte picnic. Sidst på vandreturen kommer vi gennem et fredet vådområde hvor fuglene stortrives Parc Natural de S´Albufera des Grau, og her går vi op til et udsigtspunkt der giver os udsigt helt til fyrtårnet ved Cap de Favaritx og til Es Grau som vi er på vej imod.

 

Udsigtspunktet ved Es Grau. Udsigt mod vest

Udsigtspunktet ved Es Grau. Udsigt mod vest

 

Derfra er der kun en kort vandring til en café ved badestranden i Es Grau hvor vi slår os ned. Kørsel herfra til hotellet.

Tur 6.Vandretur fra Cap de Favaritx til Es Grau på østkysten

Sværhedsgrad 3

Højdemeter: 250 m op/ned

Vandretid 4 timer

 

Landsbyen Es Grau hvor vandreturen slutter

Landsbyen Es Grau hvor vandreturen slutter

 

Se Afrejse, priser og fly for vandreferien til Menorca her

Læs om hotellet på vandreferien til Menorca her

Bestil din vandreferie til Menorca her


Information om: Vandretid – Sværhedsgrad – Højdemeter

Vandretid er effektiv vandretid uden pauser
Hvis vandretiden er på 3½ time, kan du regne med at du færdes i naturen i mindst 5 timer. Hvis der er seværdigheder undervejs eller vi spiser frokost på en restaurant øges tiden.
Regn med at du er aktiv det meste af dagen.

Sværhedsgrad 2-3
På en skala fra 1 – 5, hvor 1 er den letteste vandretur, og 5 den sværeste, ligger vandreturene på Menorca på 2-3.

Højdemeter
På højdeforskellen kan du se hvor mange meter i alt du bevæger dig opad og nedad i løbet af dagen.

En højdeforskel på 300 m op/ned kan klares af alle, og de fleste af ugens vandreture ligger på – 60 meter ned til 180 meter op, den sidste dag dog på 250 meter op. Den største nedstigning er på 400 meter. Så her kan alle være med.

Vi holder mange pauser undervejs, så du når sikkert frem uden at blive udmattet.