Menorca

Vandreferie til den grønne ø Menorca i Middelhavet

 

Vandretur på Menorcas nordkyst

Vandretur på Menorcas nordkyst

 

Menorca er en smuk, lille, grøn og ukendt spansk ø beliggende 40 km fra Mallorcas nordøstligste spids og den hører til De Baleariske Øer.

Menorca er på 702 km² hvilket svarer til ca. ¼ af Mallorcas størrelse. Øen er kun 48 km lang og 18 km på det bredeste sted – og der er ingen høje bjerge. Det højeste punkt er Puig de El Toro på 362 meter midt på øen.

Landskabet på Menorca  minder slet ikke om Mallorcas der har to høje bjergkæder. Også husene er anderledes, på Menorca er husene malet hvide mens de på Mallorca fremstår i natursten. Hvis Menorca skal sammenlignes med en anden ø så må det blive Irland – blide grønne bakker, mange får og overgroede stengærder.

På denne lille ø bor der omkring 92.000 menorcinere hvilket svarer til knap 10 % af befolkningen på Mallorca, så de har god plads.

Menorcinerne lever af landbrug, fiskeri, læder- og smykkefremstilling samt turisme. Øen er især kendt for sine fine Mahón oste, lavet af upasteuriseret mælk fra sortbroget kvæg der græsser på øen.

Menorca er også berømt for bebyggelser fra talayottiden år 1.300 – 123 f.Kr. som ligger spredt ud over hele øen men især på den sydlige del, og vi vil studere nogle af de flotteste. Et område med romerske ruiner kommer vi også forbi, og på en af bopladserne arbejdes der stadig på at udgrave husene.

Siden 1993 har Menorca været erklæret UNESCO-biosfæreområde hvilket betyder at der ikke må ske nogle ændringer i økosystemet. Halvdelen af øen er desuden erklæret ´Naturpark af særlig interesse´. Så øen passer godt på miljøet.

Der er ingen kriminalitet eller stoffer på Menorca, så alt ånder fred og ro. Menorca er en ø man bare glæder sig til at vende tilbage til.

 

Kort over Menorca. Vi bor usædvanligt godt ude på landet midt på øen lidt syd for Es Migjorn Gran

Kort over Menorca. Vi bor usædvanligt godt ude på landet midt på øen lidt syd for Es Migjorn Gran

 

Vandreturene på Menorca

Menorca har noget andre øer i Middelhavet ikke har, en sti hele vejen rundt om øen langs kysten. Det er vandreruten GR 223 ’Camí de Cavalls´ – i alt 185 km vandre-, cykel- og ridestier. Stien er inddelt i 20 etaper og har tre sværhedsgrader: let, middel og svær. Vi tager to lette og to middelsvære.

Stien var oprindeligt anlagt for at forbinde øens mange vagttårne, hvorfra vagtposter holdt øje med piraterne på havet. Stien er blevet restaureret. Det tog 10 år og stien åbnede i 2011. Det betyder at Menorca er en relativ ny vandredestination som de fleste endnu ikke har opdaget, så vi får vandreturene næsten for os selv, hvilket er en hel særlig oplevelse. Kun i Nationalparken S’Albufera des Grau møder vi andre vandrere.

Vi vandrer på udsøgte strækninger ad Camí de Cavalls, men der er også smukke og oprindelige vandrestier og veje inde på øen som vi vil benytte. Vandreturene er utroligt varierende da landskabet hele tiden ændrer sig, hvilket er ret unik og gør Menorca til et fantastisk sted at vandre. Og så bruger vi ikke megen tid på transport, 20 min. – så er man fremme eller hjemme. Dejligt.

 

Camí de Cavalls

Camí de Cavalls

 

Der bliver rig mulighed for at bade fra de mange små og øde bugter vi kommer til på vandreturene. Er du vild med en svømmetur i det turkis Middelhav, får du på denne vandreferie mulighed for at bade næsten hver dag.

Det er en vandreferie i den lettere kategori med få stejle stigninger, hvor de fleste kan være med uden problemer. Der kræves dog vandrestøvler og vandrestok, da stierne kan være stenede og ujævne.

 

Gå videre til dag-dag programmet for vandreturene på Menorca

Gå videre til hotellet for vandreferien til Menorca

Bestil din vandreferie til Menorca her