Dag-dag program

Dag-dag program for vandreture og oplevelser på Cypern

 

Vandretur på Cypern i nærheden af hotellet i Lysos

Vandretur på Cypern i nærheden af hotellet i Lysos i oktober


Dag 1. Udrejsedag. Ankomst til Larnaca på Cypern. Herfra kørsel i 2 timer til Paradisos Hills Hotel i udkanten af Lysos på den vestlige del af Cypern hvor Troodos bjergene udløber. Undervejs spiser vi aftensmad på en taverna.

 

Dag 2. Vandretur fra Akamas højslette til stranden ved Lara

Vi kører mod vest og op på Akamas’ højslette det mest øde og uspolerede område på Cypern. Vi starter dagens vandring på toppen af højsletten med flotte udsigter både mod nord og mod vest ud over det imponerende landskab og helt til kysterne. Vi vandrer over højsletten og ned til stranden ved Lara gennem et delvist opdyrket område med meget flotte udsigter over det smukke og afvekslende landskab og den øde vestkyst.

Ved Lara frister det lune, turkisblå Middelhav til en svømmetur og den dejlig sandstrand til et hvil.

Ved denne øde strand lægger havskildpadderne deres æg i august. Havskildpadderne har været fredet siden 1971, og siden 1978 har der hver sommer været et overvågningshold der passer på æggene, og sørger for at ungerne når havet efter de er blevet udklækket i det varme sand i september.

Vores medbragte picnic spises ved Lara, og vi holder en dejlig lang pause.

Så vandrer vi videre mod syd ad en jordvej langs kysten. Ved en lille taverne undervejs kan vi få noget koldt at drikke, inden vi fortsætter vores vandring. Utrolig flot køretur tilbage til hotellet gennem små landsbyer, forbi vinmarker og med imponerende udsigter over hele den vestlige del af øen.

Dag 2
Vandretid: 4 timer – ca. 16 km

Sværhedsgrad: 1
Højdeforskel: 50 m op/650 m ned

Vandreturen til Lara på Cypern

Vandretur på Cypern til Lara

 

Dag 3. Vandretur fra Lyssos og ned i bunden af en frugtbar dal. Stor søndagsfrokost på lille taverna i landsby

I dag ser vi nærmere på hvad cyprioterne dyrker på deres marker. Vandring fra hotellet mod syd med smukke udsigter over opdyrkede områder og helt til Akamas. Vi kommer gennem en lille landsby og vandrer videre nedad gennem den frugtbare dal. Undervejs kan vi se den opdæmmede sø Evretou, af en af Cyperns seks opdæmmede søer. Vandring videre i bunden af dalen til vores bus.

Efter vandreturen kørsel til Kouyioukas Old Mill, en restaureret 250 år gammel vandmølle der igen maler mel til stedets fantastiske brød, der bliver bagt i gamle stenovne. Der er også et meget lille museum.  Bagefter kører vi til den lille landsby Miliou, hvor vi nyder en udsøgt cypriotisk Meze der består af et utal af lækre lokale retter.

Kørsel tilbage til hotellet. Undervejs stopper vi for museumsbesøg i nærheden af Lysos på et lille, interessant folkloremuseum.

Dag 3
Vandretid: 3 timer – ca. 10 km

Sværhedsgrad: 1-2
Højdeforskel: 50 m op/500 m ned

Vandretur på Cypern syd for Lysos

 

Dag 4. Vandretur fra Akamas højslette til Afrodites Bad ved nordkysten

Vi kører igen til Akamas højderyggen, denne gang til den nordlige del af højsletten. Vandring på tværs af højsletten, hvor vi kommer forbi en lille byzantinsk kirke. Vi spiser vores medbragte frokost på et picnicsted. Bagefter vandrer vi mod nord og kommer op lige under en udkigspost (Fire lookout) hvor vi nyder udsigten ud over vestkysten. Kort efter går det gennem skov og op til nye flotte udsigter, nu over nordkysten.

Får og geder holder til i dette område. Ved ruinerne af et kloster raster vi under et enormt egetræ, inden det går nedad til Afrodites Bad. Afrodite opstod af havet ved Cypern og holdt til på Akamas, hvor hun mødte sin elsker Adonis en dag hun stod og tog bad ved en kilde.

Under nedstigningen har vi vide udsigter over den smukke nordkyst. Vandreturen slutter på en café ved Afrodites Bad. Kørsel tilbage til hotellet.

Dag 4
Vandretid: 3 ½ time – ca. 13 km

Sværhedsgrad: 1-3
Højdeforskel: 300 m op/500 m ned

Vandretur på Akamas til Afrodites Bad i oktober

Vandretur på Akamas til Afrodites Bad i oktober 

 

Dag 5. Flyttedag fra Lyssos til Potamitissa med besøg på klosteret Kykko, alt om Makarios og vinsmagning

Flyttedag til Troodos bjergene midt på øen. Dagen står i ærkebiskop Makarios’ tegn. Først kører vi

Vi kører først til en lille landsby hvor vi besøger den smukt beliggende vingård Tsangarides, der har øens største område beplantet med økologiske vinstokke. Vinene vi smager på hører til de absolut bedste på øen.

Efter besøget kører vi videre til landsbyen Panagia, hvor Makarios blev født. Vi ser hans fødehjem og et lille tilknyttet museum. Vores medbragte picnic nydes på en rasteplads undervejs.

Vi kører videre op til øens berømte kloster Kykko, hvor Cyperns forhenværende ærkebiskop Makarios blev novice som 13-årig. Klostret er overalt dekoreret med religiøse motiver lavet af mosaikker under en stor restaurering i 1990´erne, og resultatet er imponerende flot.

Vi besøger også klostrets museum, der bl.a. huser en af verdens flotteste samlinger af ikoner, og vi kører op til toppen af bjerget Throni ved Kykko, hvor ærkebiskop Makarios’ gravmæle befinder sig. På toppen af bjerget er man ved at bygge en ny kirke, og vejen dertil er dekoreret med mandsstore søjler af ikoner lavet af mosaikker. Det er imponerende.

Bagefter kører vi en smuk rute videre gennem Troodos bjergenes landsbyer og skove, hvor man kan se genplantning af træer på terrasser. Vi kommer tæt forbi de nedlagte asbestminer. Sidst på eftermiddagen når vi frem til hotellet i Potamitissa.

Indgangen til Kykko klosteret på Cypern
Indgangen til Kykko klosteret

 

Dag 6. Vandrerundtur fra Potamitissa mod øst til landsbyen Agros.

Vi kører lidt væk fra Potamitissa hvor vandrestien til Agros starter. Vi vandrer gennem en lys skov og kommer ned til en opdæmmet sø med vand til overrisling af marker. Så går det opad til Agros hvor vi ser hvordan der dyrkes afgrøder på terrasser, og vi passerer en gedefarm. Vin og masser af frugt dyrkes der i området omkring Agros. De vide udsigter over bjergene og de små landsbyer er imponerende set fra 900 meters højde.

I Agros gror der mange roser, og vi besøger en fabrik der producerer rosenvand og cremer lavet af olie fra blomsterbladene. Rosenvand bruges som skintonic og holder huden ung!

Vi besøger også en lille fabrik, hvor vi smager på den cypriotiske specialitet glycos – frugt og grønt i sukkerlage – og ser fremstillingen af den cypriotiske udgave af vingummi soujoukko, som vi også får smagsprøver på. Fabrikken laver også syltetøj og marmelader. Begge fabrikker har et lille butik hvor de sælger egne og andres produkter.

Dejlig frokost på taverna i Agros, og videre vandring ad ny rute, hvor vi kommer ind på en spændende sti der fører gennem uberørt natur og ned til landevejen til Potamitissa.

Dag 6
Vandretid: 3½ timer– ca. 10 km

Sværhedsgrad: 1-3
Højdeforskel: 200 m op/300 m ned

Vandrerundtur ved Agros

Vandrerundtur ved Agros

 

Dag 7. Vandretur fra Toodos til Pano Platres

Vi kører højt op i Troodos bjergene og står af bussen lige i nærheden af Cyperns højeste bjerg: Mount Olympos, 1.952 m. over havet. Vi befinder os i 1.700 m.o.h, og om vinteren står man på ski her. Herfra vandrer vi med flotte kig ud over den nordvestlige del af øen og gennem skov ad en sti nord for Mount Olympos.

Vi når frem til Troodos Square, hvor vi besøger The Visitor Center og bliver klogere på Cyperns oprindelse, geologi, flora og fauna. Vi spiser en let cypriotisk frokost på Troodos hotel, og der bliver mulighed for at handle i souvenirbutikkerne overfor hotellet, inden vi vandrer videre.

Vi bevæger os sydpå gennem skov med guldegetræer, Troodos fyr og jordbærtræer og med smukke udsigter over sydøen undervejs. Selv om vi befinder os midt på øen, kan vi se helt til havet på sydkysten.

Vandreturen slutter med en kaffepause på en taverna i nærheden af landsbyen Pano Platres, hvor cyprioterne har deres sommerhuse. Øens eneste chokoladefabrikant har slået sig ned her, og sælger den lækreste fyldte chokolade. Vi besøger butikken, og du får en smagsprøve til din kaffe på tavernaen lige ved siden af.

På vejen tilbage til hotellet stopper vi i landsbyen Pelendri, hvor vi ser de unikke kalkmalerier i kirken Timios Stavros (det hellige kors), der er en af ti kirker på Cypern, der hører under UNESCOs verdensarv.

Dag 7
Vandretid: 4 timer – ca. 14 km

Sværhedsgrad: 1-2
Højdeforskel: 100 m op/600 m ned

Vandretur i Troodos skoven

Vandretur i Troodos skoven

 

Læs om hotellerne på vandreferien til Cypern klik her

Se afrejse, priser og fly for vandreferien til Cypern klik her

Bestil din vandreferie til Cyperns bjerge klik her


Information om: Vandretid – Sværhedsgrad – Højdemeter
Vandretid er effektiv vandretid uden pauser
Hvis vandretiden er på 3½ time, kan du regne med at du færdes i naturen i mindst 5 timer. Hvis der er seværdigheder undervejs eller vi spiser frokost på en restaurant øges tiden.

Sværhedsgrad 1-3
På en skala fra 1 – 5, hvor 1 er den letteste vandretur, og 5 den sværeste, ligger vandreturene på Cypern på 1-3.
Vi vandrer ad stier, jordveje og også en del på utrafikerede beton/asfaltveje.

Højdeforskel
Det er sjældent at det går lige ud i lang tid når man vandrer i bjerge, men det går op og ned langs bjergsiderne og gennem dale. På højdeforskellen kan du se hvor mange meter i alt du bevæger dig opad og nedad i løbet af dagen

En højdeforskel på 300 m op/ned kan klares af alle. Op til 700 m opad får du sved på panden, og over 700 m opad er det fysisk anstrengende og hårdt for knæene nedad. Men husk vi holder mange pauser undervejs, så du når sikkert frem uden at blive udmattet.