Dag-dag program

Dag – dag program for vandreferien til Obergurgl i Nordtyrol

 

På denne uges vandreferie er der sat fokus på at opleve gletsjere – mens tid er, og at se alperoserne mens de blomstrer.

Skønt hotel hvor du får et dejligt stort værelse med balkon, flot 5 retters aftensmenu og fine vine, 5 varierende og smukke vandreture med begrænsede stigninger, 3 ture med lifter op til de højeste bjerge med gletsjere samt en udflugt til Merano i Italien byder denne aktive ferie på. Som noget nyt i år slutter vi ugen af med at nyde frokosten og lytte til levende tyroler musik på restauranten på toppen af Hohe Mut.

 

Alperoser

Alperoser

 

Du vandrer i et af Østrigs bedste og smukkeste vandreområder på syd- og solsiden af Alperne med et utal af vilde blomster – og stadigvæk omgivet af en bjergverden med gletsjere. Når vi er kommet op med liften til en bjergtop giver vi os rigtig god tid til at nyde udsigten og hvis muligt en kop kaffe, inden vi kører ned igen.

 

.

Udsigt fra Gaislackkogel i Sölden

Udsigt fra Gaislackkogel i Sölden

 

Kort beskrivelse af vandreturene og oplevelser:

Tur 1. Kort vandretur inden vi kører op til Lenzenalmhytten, 1.896 m.o.h. og drikker formiddagskaffe. Vandring gennem åben skov ned i Gurglertal og derpå langs Gurgleraches fossende vand. Vi passerer en skovsø og når frem til Untergurgl hvor vi spiser en lidt sen frokost, inden vi kører tilbage til Obergurgl.

Tur 2. Vandring til Untergurgl og med 3 lifter op til baren og gletsjerne ved Wurmkogel, 3.082 m.o.h. Med liften ned til 2.724 meters højde og ad bred vej ned til Hochgurgl. Udsigterne på toppen og undervejs er imponerende.

Tur 3. Kørsel over Timmelsjochpasset, 2.609 m.o.h. til den smukke kurby Merano i Italien. En utrolig flot køretur med imponerende udsigter og mange skarpe sving. Undervejs stop ved 5 udsigtspunkter med spændende info om området. Vi står af taxaen i Dorf Tyrol og i Merano, hvor vi går på restaurant og nyder fx en lækker italiensk pizza.

Tur 4. Vi kører til Sölden og tager en kabinelift op til bjergtoppen Gaislacherkogl, 3.056 m, hvorfra der er udsigt til bl.a. Østrigs næsthøjeste bjerg Wildspitze, 3.768 m.  Ned med liften igen og vandring ind i den smukke Ventertal til en af verdens førende mineraludstillinger. Vandring videre ned i dalen og langs et vandløb til Zwieselstein.

Tur 5. Med gletsjerbussen forbi Rettenbachgletsjeren og til Tiefenbachgletsjeren, 2.739 m.o.h. Herfra med lift hen over gletsjeren op til en bjergkam med en udsigtsplatform i 3.234 meters højde. Udsigt ned over gletsjere og til Wildspitze. Med liften ned igen og en kort tur med gletsjerbussen. Vandring ad panoramavej over Sölden og derfra ad stier gennem skov til Leiterberg Alm hytten, 1.910 m.

Tur 6. Med kabinelifter nås Mittelstationen hvorfra vi vandrer en rundtur gennem den fredede skov Zirbenwald med urgamle fyrretræer og et flot vandfald. Med kabineliften videre op til Hohe Mut, 2.653 m.o.h. På restauranten der spiser vi frokost og lytter til levende tyroler musik nogle timer om eftermiddagen. Bagefter med liften ned til Mittelstationen og vandring tilbage til Obergurgl.

 

Obergurgl ligger i smukke omgivelser

Obergurgl ligger i smukke omgivelser

 

Værd at vide om vandreferien
Du behøver ikke at være i topform for at tage med på denne vandreferie til Tyrol. Er du vant til at røre dig kan du klare de fysiske anstrengelser uden større besvær.

Vandreturene gennemføres i et tempo der passer dig og med mange pauser undervejs.

Floraen er unik og der er tid til at studere den, og til at fotografere undervejs.
På næsten alle vandredage spiser vi frokost på en hytte med servering. Da frokosten er et individuelt valg er den for egen regning.

Stierne er velholdte, og stigninger opad begrænsede da vi tager med lifterne op i højderne. Vandrestøvler og vandrestok kræves. Vandrestok kan købes for ca. 15 EUR i Obergurgl inden den første vandredag. De fleste vandreture foregår i nærområdet så tiden til transport til og fra vandringerne er kort.

Stempelkort
I Østrig er der tradition for at stemple i et stempelkort som du får udlevet, i hytterne. Antallet af stempler afgør om du kan købe en medalje i bronze, sølv eller guld med hjem som souvenir. På denne ferie gør du dig fortjent til en sølvmedalje.

 

Dag-Dag program for vandreferien til Obergurgl i Tyrol

 

Dag 1. Udrejse

Ankomst med fly fra København og Billund til Innsbruck. Her fra kørsel knap 100 km til hotel Alpenland i Obergurgl. Køretid 1.10 time.

Dagens aktiviteter er afhængige af ankomsttidspunktet.

 

Alperoser i blomst ved Obergurgl

Alperoser i blomst ved Obergurgl

 

Dag 2. Den smukke Gurglertal og Gurglerache (Ache=vandløb)  

Vores første vandretur starter bag ved hotellet hvor vi vandrer ligeud omgivet af blomster ad en panoramasti. En bro fører over et rasende vandløb og vi når ned til den nordlige ende af Obergurgl.

Herfra med taxi gennem Gurglertal og op til Lenzenalmhytten, 1.896 m.o.h. fra hvis terrasse vi nyder udsigten over hele Gurglertal omgivet at de højeste bjerge i Ötztal, mens vi drikker en kop formiddagskaffe.

 

Udsigt fra Lenzen Alm hytten

Udsigt fra Lenzen Alm hytten

 

Gennem skov med mange åbne områder forårsaget af tidligere laviner, vandrer vi blidt nedad til Gurgleraches fossende vand. Vi følger floden, krydser den og når frem til en sen frokost på hytten Sahnestüberl, Ötztals ældste hytte. Herfra kort vej til bussen tilbage til obergurgl

Dag 2
Sværhedsgrad: 3
Vandretid: 3 timer
Højdeforskel: 85 m op, 200 m ned  

 

Gurgler floden ved Obergurgl i Østrig

Gurgler floden ved Obergurgl

 

Dag 3  Bjergtoppen Wurmkogel, 3.082 m.o.h. og Hochgurgl

Fra Obergurgl vandrer vi over smukke enge til Untergurgl og tager kabineliften op til Wurmkogel, 3.082 m.o.h. Ved Mittelstationen skifter vi til en 4-sædet stolelift med tag der bringer os det sidste stykke op til toppen.

Der er bygget en bar deroppe, hvorfra man har udsigt 360 grader rundt – til Dolomitterne mod syd og Ötztaler Alperne med Wildspitze, 3.767 m.o.h. – Østrigs næsthøjeste bjerg – mod nord.

 

Baren Mountain Star på toppen af Wurmkogel

Café Mountain Star på toppen af Wurmkogel

 

Efter en lang frokostpause på toppen tager vi liften ned igen til Mittelstationen, 2.724 m.o.h. og vandrer ad bred grusvej med de flotteste udsigter over Ötztalerbjergene, Gurglertal, Obergurgl og Sölden ned til Hochgurgl, 2.154 m.o.h. Herfra med kabineliften ned til Untergurgl og kørsel tilbage til Obergurgl.

Dag 3
Sværhedsgrad: 2
Vandretid: 3 timer
Højdeforskel: 600 m ned, 50 m op

 

Stoleliften op til Wurmkogel

Stoleliften op til Wurmkogel

 

Dag 4. Udflugt til Merano i Italien

En dag uden vandrestøvler. Vi starter med en utrolig smuk køretur i en øde og barsk bjergverden, hvor der køres gennem talrige hårnålesving over Timmelsjochpasset, 2.609 m.o.h. og ned gennem den idylliske Passeiertal til den seværdige gamle kurby Merano. Her er gågader omgivet af middelalder huse med arkader og en promenade langs floden med flot anlagte blomsterbede.

 

 

Merano

Merano

 

Ved Timmelsjochpasset er der 5 nye kunstneriske udsigtsplatforme, hver med et mini museum der fortæller om passets historie. Meget imponerende og interessant. I Passeiertal kører vi ad en lille vej midt på bjergsiden og kommer til et smukt beliggende Gasthof hvor vi raster.

 

Passeiertal i Italien

Passeiertal i Italien

 

Vi fortsætter til Dorf Tyrol hvor vi vandrer gennem landsbyen til et udsigtspunkt hvorfra man kan se det gamle slot: Tyrol. Der på kørsel de sidste kilometer til Merano hvor vi går på restaurant og ser nærmere på byen. Kørsel de 65 smukke km tilbage til Obergurgl med kaffepause undervejs på et flot beliggende Gasthof.

 

Øverst slot Tyrol i Dorf Tirol, Italien

Øverst Slot Tyrol i Dorf Tirol, Italien

 

Dag 5. Bjergtoppen Gaislacherkogel, 3.056 m.o.h. og unik udstilling af mineraler

Vi kører til Sölden og tager den ny, store kabinelift (plads til 30 personer) op til bjergtoppen Gaislacherkogel, 3.056 m, for at nyde den imponerende udsigt over flere bjergkæder. Wildspitze, 3.767 m.o.h. kan ses herfra. På restauranten på toppen drikker vi formiddagskaffe inden vi kører med liften ned igen til Mittelstationen, 2.174 m.o.h.

 

Udsigtsterrassen på Gaislachkogel

Udsigtsterrassen på Gaislachkogel

 

Herfra vandrer vi ad en panoramavej ind i den romantiske Ventertal med mange vandfald. En sti fører os til Silbertalalmhytten der huser en udstilling af en af verdens største mineralsamlinger. Bliv imponeret og køb en flot souvenir med hjem. Frokost på Gasthof undervejs.

 

Stien til Silbertalalm hytten

Stien til Silbertalalm hytten

 

Vandreturen fortsætter nedad forbi gamle istandsatte sæterhytter der lejes ud til turister om sommeren, blomstrende enge, krydsende vandløb gennem en åben skov, for til sidst at nå landevejen til Vent.

 

Ventertal

Ventertal

 

Landevejen følges lidt inden vi krydser Venterache og følger dens løb til Zwieselstein. Her møder Venterache Gurglerache og bliver til Ötztalerache der løber gennem Ötztal og udmunder i Innfloden. Fra Zwieselstein kørsel tilbage til Obergurgl.

Dag 5
Sværhedsgrad: 1-3
Vandretid: 4 timer
Højdeforskel: 600 m ned, 100 m op

 

Dag 6. Udsigt fra en bjergkam i 3.234 meters højde ned over gletsjere og ad panoramavejen over Sölden

Med Gletsjerbussen kører vi ad Østrigs højest beliggende vej op til Tiefenbachgletsjeren, 2.739 m.o.h. På vejen derop passerer vi Rettenbachgletsjeren. Begge gletsjere har fået sommertøj på – en tyk hvid presenning.

 

Liften på toppen med Tiefenbachbahn 3.249 m

 

Vi tager en kabinelift hen over Tiefenbachgletsjeren og kommer op til en bjergkam i 3.234 meters højde – næsten 200 m højere oppe end i går. Udsigten er formidabel. Man kigger ned på gletsjerne og lige foran én ses Wildspitzes to høje tinder der når op i 3.767 meters højde. Der er bygget en udsigtsplatform som man kan gå ud på og nyde synet – også ned i bunden af dalen. Det er stort at stå der.

 

Udsigtsplatform med udsigt til Wildspitze

Udsigtsplatform med udsigt til Wildspitze

 

Ned igen med kabineliften og med gletsjerbussen tilbage forbi Rettenbachgletsjeren for kort efter at stå af bussen ved Rettenbachalmhytten 2.145 m.o.h. hvor holder en pause med udsigt til Rettenbachgletsjeren.

 

Rettenbachalm hytten

Rettenbachalm hytten

 

Dagens vandretur starter her og følger en bred panoramavej over skovgrænsen så vi kan nyde udsigten ned til Sölden og til byens omgivende høje bjerge.

Vi når frem til Hochsölden, 2.083 m.o.h. hvor vi spiser frokost, og fortsætter til Leiterberg Alm hytten, 1.910 m.o.h. Efter en lang pause på hytten bliver vi hentet af vores taxi og kørt tilbage til Obergurgl.

 

Leiterberg Alm hytten

Leiterberg Alm hytten

Dag 6
Sværhedsgrad: 1-2
Vandretid: 4 timer
Højdeforskel: 100 m op/ 350 m ned 

 

Dag 7. Den fredede Zirbenwald og levende tyroler musik på Hohe Mut 

Vi tager kabineliften i Obergurgl op til Midtvejsstationen, 2.100 m.o.h. Herfra vandrer vi en rundtur gennem den smukke og fredede skov Zirbenwald med trehundrede år gamle fyrretræer. Vi passerer Rotmoos vandfaldet og fortsætter nedad gennem Zirbenwald mod Gurglerfloden. Ad nye stier vandrer vi tilbage til Midtvejsstationen.

 

Zirpenwald

Zirbenwald

 

Vi tager kabineliften videre op til Hohe Mut, 2.653 m.o.h. hvorfra der endnu er udsigt til 21 gletsjere. En stor fåreflok græsser på plateauet der. Her ligger også en restaurant hvor der i dag er levende tyrolermusik. Det er en radiostation der står for arrangementet, hvor den ene gruppe efter den anden overtager mikrofonerne. Vi nyder musikken, udsigten og en dejlig frokost i de to-tre timer musikken varer.

 

Musik på Hohe Mut

Musik på Hohe Mut

 

Bagefter kører vi ned igen med liften til Mittelstationen, og vandrer tilbage til hotellet.

Dag 7
Sværhedsgrad: 1-3
Vandretid: 2½ time
Højdeforskel: 300 m ned, 125 m op

 

Dag 8. Hjemrejsedag

Dagens aktiviteter er afhængige af afrejsetidspunktet.

 

Efter hver turbeskrivelse er der information om: Vandretid – Sværhedsgrad – Højdemeter?

Vandretiden er effektiv vandretid uden pauser
Hvis vandretiden er på 3½ time, kan du regne med at færdes i naturen i mindst 5 timer. Hertil kommet tiden til frokosten på en hytte.

Sværhedsgrad
På en skala fra 1 – 5, hvor 1 er den letteste vandretur, og 5 den sværeste, ligger vandreturene i Tyrol på 2-3.
Der er ingen vandreture hvor du skal klatre eller hvor din højdeskræk bliver udfordret.

Højdeforskel
Det er sjældent at det går lige ud i lang tid når man vandrer i bjerge, men det går op og ned langs bjergsiderne og gennem dale. På højdeforskellen kan du se hvor mange meter i alt du bevæger dig opad og nedad i løbet af dagen og du kan se hvor højt oppe du kommer til at vandre.

En højdeforskel på 300 m op/ned kan klares af alle. Op til 700 m opad får du lidt sved på panden, og over 700 m opad er det fysisk anstrengende og hårdt for knæene nedad. På denne ferie er det højeste antal meter opad 200 m, og det højeste antal meter nedad 725 m.

Men husk vi holder mange pauser undervejs, så du når sikkert frem uden at blive udmattet.

Ret til ændringer i dag-dag-programmet forbeholdes
Det er vejret der bestemmer hvor vi kan vandre. Hvis det er uvejr eller skyet i højderne, flyttes dagens vandretur til et lavere område.

Om at vandre i Østrigs høje bjerge
Du skal være opmærksom på at det kan være koldt når vi kommer højt op, hvis solen ikke skinner og det blæser, fordi vinden kommer direkte fra gletsjerne i området.

Jo højere oppe man befinder sig des mindre ilt er der i luften, og man er nødt til at sætte sit tempo ned når man vandrer opad.

 

Se tidspunkter, priser og fly for vandreferien til Østrig

Læs om hotel Alpenland i Obergurgl

Bestil din vandreferie til Obergurgl i Østrig her