3. Dolmens Antequera

3. Dolmens i Antequera

 

Antequera blev grundlagt af romerne, senere overtog maurerne byen og i 1410 den katolske konge Fernando.

I dag bor der 17.000 i byen der lever af turisme, landbrug, lædervarer og tekstiler.

Når man nærmer sig Antequera kan man se en klippeformation der forestiller en ansigt med nakken på jorden. Klippen kaldes La Peña de los Enamorados der betyder ‘De elskendes spring’ fordi en rig katolsk pige og hendes elskede en maurisk slave, sprang i døden fra ’hagen’ da de ikke måtte få hinanden, og blev jagtet af folk fra byen.

 

Udsigt fra Dolmens i Antequera

Udsigt fra Dolmens i Antequera

 

Antequera ligger omgivet af frugtbare jorde hvor der dyrkes grøntsager især grønne asparges, korn og oliventræer.

I den ene udkant af byen ligger ’The Dolmens’, to kult- eller begravelseshuse der stammer fra den neolitiske periode. De kom under UNESCOs beskyttelse i 2016.

Den største bygning hedder Menga og er fra år 3.800 – 3.400 f.Kr. Den er 27,50 meter lang, højden er fra 2,70 – 3,50 m og har en maksimum bredden på 6 meter. Den anden bygning hedder ’Viera’ og er yngre end Menga. Den er 22 m lang, højden godt 2 meter og bredden 1.30 – 1,60 meter.

Begge bygninger er bygget af kæmpe rektangulære sten hygget ud af klipper i nærheden.

 

Dolmens ved Antequera

Dolmens ved Antequera

 

I den anden ende af Antequera ligger den gamle borg ’La Alcazaba’ højt hævet over byen. Maurerne begyndte at bygge en borg der i 1.000-talllet. I 1.400-tallet rev katolikkerne noget af borgen ned og byggede videre. De opførte to tårne og en mur rundt om borgen.

I 1600-tallet kom der en klokke i Papabellotårnet der regulerede overrislingstiderne af de omgivne marker, og borgerne blev informeret og gode og dårlige nyheder fra toppen.

Katolikkerne opførte et utal af kirker og klostre i Antequera bl.a. den smukke kirke ’La Real Colegiata’ lige ved siden af borgen der blev indviet i 1.550. I dag bliver kirken brugt til kulturelle formål.


Dagens oplevelser og vandretur til Dolmens i Antequera

Vi starter dagen med at køre mod Antequera og stopper 5 km vest fra byen hvor der starter en vandrerute ind til byen. Ruten følger en gammel vandkanal og man kan stadigvæk se de gamle, små tårne der hørte med til systemet undervejs.

 

Vandrestien til Antequera

Vandrestien til Antequera

 

Stien går nærmest ligeud og er bred hele vejen ind til udkanten af byen. Så kommer vi ind på en sti omgivet af oliventræer inden vi når byen.

 

Vandrestien til Antequera

Vandrestien til Antequera

 

Vi vandrer op til borgen. Her får vi en lille maskine til at hænge op halsen der ved et tryk på en knap fortæller os hvad vi ser på vores vej gennem borgen. Vi kan komme op i tårnene ad mange trapper og gå på den gamle mur. Borgen er flot renoveret, så det er en stor oplevelse. Og udsigterne til alle sider er en nydelse.

Så trænger vi til frokost som indtages på den udmærkede restaurant El Escribano der ligger på en plads lige udenfor borgen og foran kirken ’La Real Colegiata’ som vi beser efter frokosten.

Vi går gennem byen til The Dolmens. Vi beser de to bygningsværker Menga og Rieva og undrer os over hvordan i alverden man for næsten 6.000 år siden var i stand til at bygge dem. Hvordan de har båret sig ad med at hugge stenene til og bygget en bygning af dem, bliver vi klogere på når vi ser en video om det på stedets Informationscenter.

Så er det blevet sidst på eftermiddagen og vi kører tilbage til hotellet fra Informationscenteret.

Sværdhedsgrad: 1-2

Vandretid: 3 ½ time

Højdeforskel: 150 meter op, 320 meter ned

 

Læs om vandreturen til 1 Caminito del Rey her

Læs om vandreturen til 2 El Torcal her

Læs om vandreturen til 4 Ronda her

Bestil din vandreferie til Andalusien her